Potrawka z piersi kurczaka z papryką
20 września 2012

Bye bye tłuściutkie domowe frytki z keczupem, bye bye panierowane kalmarki z sosem allioli. Nadszedł czas zdrowego żywienia i era matki karmiącej. Czujnego oka mojego męża i przewodu pokarmowego naszego Żuczka nie da się oszukać. Przechodzimy na zdrowe jedzenie i bio produkty. Kolejny etap ewolucji kulinarnej którego świadkiem będziecie Wy i Wusia.pl.

    Składniki:
  • 1 bio pierś kurczaka
  • 4 papryki – 2 żółte, 2 czerwone
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 bio kostki bulionowej
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

  1. Kroimy składniki potrawki: papryki kroimy w kwadraty 2×2 cm, kurczaka w kostkę 2x2x2 cm, cebulę w cienkie piórka.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 2 łyżki oliwy i obsmażamy na niej kurczaka.
  3. Przekładamy kurczaka do rondla, w którym będziemy przygotowywać potrawkę i na patelni szklimy czerwoną cebulę.
  4. Zdejmujemy cebulę z patelni i obsmażamy na niej paprykę.
  5. Przekładamy kurczaka, paprykę i cebulę do jednego naczynia, w którym będziemy kontynuować przygotowanie potrawki. Dodajemy pół kostki rosołowej (najlepiej wegetariańskiej kostki, bez dodatku drożdży i z małą ilością soli, do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością), dolewamy pół szklanki wody i zaczynamy duszenie na małym ogniu.
  6. Po 20 minutach przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
  7. Po kolejnych 20 minutach dolewamy śmietankę, dusimy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia.
  8. Potrawka powinna się dusić w sumie około 45 minut – po tym czasie cebula i część papryki całkowicie się rozpadnie tworząc aromatyczny sos.
  9. Podajemy na ciepło z ryżem.
Wasze komentarze
Ola
20 września 2012

uwielbiam potrawki, bardzo przyjemnie się je robi i zawsze świetnie smakują

wusia
21 września 2012

Tak, nie dosyć, że świetnie smakuje, to jest jeszcze wyjątkowo łatwa w wykonaniu! Pozdrawiam.

Xander
15 stycznia 2013

Ślicznie dziękuje za ten przepis. Troszkę pracy było ale naprawdę się opłacało. Właśnie kończę gotować ryż i będę zasiadać ze swoją narzeczoną do wspólnego posiłku :) U mnie ja gotuje więc czekam na jej uśmiech na twarzy. Mój uśmiech pojawił się jak próbowałem z patelni :D

wusia
23 stycznia 2013

Super, cieszę się że smakowało, mam nadzieję, że narzeczonej też?

maja
3 sierpnia 2013

Jak się ma kostka bulionowa do „zdrowego jedzenia i bio produktów”?
….

wusia
21 sierpnia 2013

Dobre pytanie! Kupuję bio bulion lub bio kostki rosołowe, najczęściej wegetariańskie, bez drożdży i z małą ilością soli. Ale najlepiej byłoby oczywiście samemu przygotować wywar i dodać go do potrawki. Pozdrawiam serdecznie!

mama
21 sierpnia 2013

Kostka bulionowa – samo zdrowie :)

wusia
21 sierpnia 2013

Zależy jakiej kostki się używa, ja stosuję wegetariańską bio kostkę, bez drożdży i soli.

Magda K.
20 czerwca 2015

Super przepis, bardzo smaczna potrawka. Ja dałam całą szklankę bulionu, i 45 min. zredukował się do b.smacznego sosu! Polecam!

Skomentuj artykuł

 *