Kremowa zupa czosnkowa
3 grudnia 2014

Ze względu na nadchodzący sezon grypowy czosnek pod różną postacią staje się coraz częściej głównym bohaterem przepisów kulinarnych. Przygotowując dania z czosnku trzeba pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze – po ich zjedzeniu nie korzysta się ze środków komunikacji miejskiej i nie idzie do kina, a po drugie – jedzą je albo wszyscy domownicy, albo nikt.

Kremowa zupa czosnkowa

    Składniki na 4 porcje:

  • 2,5 główki czosnku
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 szalotka
  • łyżka masła
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka świeżego tymianku
  • biała bułka
  • oliwa z oliwek
  • sól & biały pieprz do smaku
    Przygotowanie:

  1. Obieramy ząbki czosnku z łupinek, kroimy je na pół.
  2. Rozpuszczmy masło w garnku i dodajemy do niego czosnek, liście tymianku i posiekaną szalotkę. Smażymy całość na średnim ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.
  3. Podlewamy czosnek łyżką wody, dodajemy pokrojone ziemniaki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Po tym czasie zalewamy składniki bulionem warzywnym i śmietaną. Gotujemy dalej pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy zupę z ognia, czekamy aż przestygnie i miksujemy całość na krem. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułkę kroimy w kostkę, przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy, aż grzanki będą złote.
  7. Przed podaniem posypujemy krem czosnkowy grzankami.

Kremowa zupa czosnkowa

Skomentuj artykuł

 *